Lovændring betyder, at nordjyde slap for blasfemidom

Et anlagt bål, en tændstik og anklagemyndigheden kom op af stolen.

Som bekendt blev blasfemiparagraffen stemt ned af et enigt folketing minus socialdemokraterne forleden. Og dermed slap 42-årige John Salvesen fra Vendsyssel for at blive den fjerde, der på knap 80 år har siddet på anklagebænken for at overtræde loven om blasfemi.
John Salvesens brøde var, at han en af de første dage i 2016 blev så fortørnet over de mange opfordringer til had og til at begå vold og drab på anderledes tænkende i koranen, at han mente, det bedste han kunne gøre var at brænde et eksemplar af koranen.
Så tænkt, så gjort. Den omstridte bog røg på bålet, en tændstik blev sat til, og John Salvesen optog en video af afbrændingen og lagde den på sin Facebookside. Og så var Fanden løs i Laksegade.
– Jeg fik besøg af to betjente, der blev her i en hel time. Jeg forklarede, at jeg havde brændt bogen, fordi jeg mener, den opfordrer til had.
– Betjentene fortalte, at nogen havde anmeldt min video. De kunne ikke fortælle, hvem det var, men anmelderne havde udenlandsk klingende navne.
– Først blev jeg sigtet efter 266 B, men mon ikke statsadvokaten fandt ud af, at en bog ikke tilhører nogen race, så den paragraf droppede de og sigtede mig efter blasfemiparagraffen i stedet, fortæller John Salvesen.

Dødstrusler
Da sagen blev offentligt kendt, var det ikke kun anklagemyndigheden, der gerne ville klapse bogbrænderen af. I kølvandet fulgte et anseeligt antal dødstrusler.
– Mit telefonnummer er hemmeligt, og jeg har adressebeskyttelse på folkeregistret, men jeg overvejer stadig at flytte, så jeg ikke behøver blive ved med at se mig over skulderen, siger John Salvesen.
På et punkt kan John Salvesen tage det roligt. Han har ikke nogle hjemmeboende børn, og hans  kæreste har stået ham bi under hele sagen.

John Salvesen i en rolig stund sammen med sin hund. Han var tilsagt til Rette i Aalborg på onsdag, men nu slipper han, for den paragraf, det var planen at dømme ham efter, er blevet skrottet.

Retssag opgivet
Egentlig skulle John Salvesen være mødt i Retten i Aalborg på onsdag. Den kendte forfatter og islamforsker Lars Hedegaard var indkaldt som vidne – på trods af at han aldrig har brændt nogen koran af og derfor næppe ville kunne udtale sig om, hvordan en brændende koran ser ud – eller hvor længe en sådan brænder. Han har heller ikke rakt John Salvesen en æske tændstikker.
Da folketinget forleden besluttede af  afskaffe den knapt brugte lov, var der ikke længere basis for at hive John Salvesen i retten – og Lars Hedegaard slipper for turen til Nordjylland.
– Lovgiver har besluttet at ophæve straffelovens blasfemiparagraf om offentlig spot eller forhånelse i forhold til en religion. Blasfemi var jo netop kernen i tiltalen mod den 42-årige. Når hans gerning ikke længere er strafbar – ja så kan vi ikke længere gennemføre den planlagte straffesag, der derfor er aflyst. Den tiltalte vil derfor ikke blive straffet,  sagde statsadvokat Jan Reckendorff forleden til Jyllands-Posten.
Jyllands-Posten har fundet de tre sager fem, hvor der har været rejst tiltale efter den nu droppede blasfemilov:
1938: Fire personer blev dømt i Østre Landsret for på offentligt ophængte plakater og i offentligt udgivne skrifter at have drevet spot med og forhånet det jødiske trossamfunds troslærdomme.
1946: To personer fik en bøde for at have foretaget en “dåbshandling” under et københavnsk maskebal.
1971: To programchefer fra Danmarks Radio frifundet af Gladsaxe Ret for tv- og radioudsendelser, hvor kunstneren Trille fremførte visen ”Ham Gud” eller ”Øjet”.

I mediernes søgelys
Da sagen om den brændte koran dukkede op for halvandet år siden, blev John Salvesen ret meget omtalt.
– Dengang var de efter mig, og det var møg ubehageligt. Så faldt det hele lidt til ro, men i forbindelse med den forestående nu droppede retssag, blussede det hele op igen.
– Det er ikke nogen hemmelighed, at medierne har fået et dårligt ry, men jeg vil sige, at jeg er blevet behandlet fair nok.
– Det har været et drøjt forløb, og nu skal eg have en god snak med min advokat, Rasmus Paludan. Jeg synes, et forsøg på karaktermord skal koste noget, siger John Salvesen, der i første omgang kan være lettet over, at med blasfemiparagraffens afskaffelse, blev statsadvokatens krav om en bødestraf på 4.000 kroner også annulleret.

Dette indlæg blev udgivet i islam, Politik og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *